Voortplantingsstelsel

Hof ter Roye: Voortplantingsstelsel

Niet gesteriliseerde teefjes krijgen op oudere leeftijd zeer vaak te kampen met ziektes t.h.v. het voortplantingsstelsel. Vaak voorkomende aandoeningen zijn baarmoederontstekingen, melkkliergezwellen en schijndrachten. Deze kunnen door een vroegtijdige sterilisatie voorkomen worden.

Aandoeningen die bij reuen regelmatig optreden zijn o.a. prostaataandoeningen, peri-anaalgezwellen, voorhuidontstekingen.

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking of pyometra is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Dit treedt zeer regelmatig op bij oudere honden en heeft te maken met hun specifieke cyclus. Bij katten komt het voornamelijk voor bij hen die geregeld de poezenpil kregen.

Symptomen

Lusteloosheid, braken en/of diarree, weinig eetlust, vaginale uitvloei, koorts en vrij typisch meer drinken en plassen. Niet al deze verschijnselen hoeven echter allemaal aanwezig te zijn.

Diagnose

Bij een vermoeden van een baarmoederontsteking wordt er een echografie of röntgenfoto gemaakt. Vaak gebeurt er een bijkomend bloedonderzoek.

Behandeling

Een antibioticakuur is maar zelden voldoende. Bij de absolute meerderheid is operatieve verwijdering van baarmoeder en eierstokken noodzakelijk.

Melkkliergezwellen

Dit zijn zeer frequent voorkomende tumoren bij de hond. Ongeveer in de helft van de gevallen zijn deze kwaadaardig.
Bij katten komt dit minder vaak voor. Het wordt voornamelijk gezien na regelmatig gebruik van de poezenpil en is in 90% van de gevallen kwaadaardig.

Symptomen

Kleine tot grote gezwellen t.h.v. één of meerdere tepels.

Behandeling

In bijna al de gevallen wordt een chirurgische verwijdering geadviseerd, tenzij er reeds uitzaaiingen zijn elders in het lichaam.

Schijndracht

Schijndracht of schijnzwangerschap komt zeer geregeld voor bij niet gesteriliseerde teefjes. Dit heeft weer te maken met hun specifieke cyclus. Het treedt een aantal weken na de loopsheid op.

Symptomen

Gedragsveranderingen zijn vaak het eerste verschijnsel. Sommige honden worden erg aanhankelijk terwijl andere honden zich eerder gaan terugtrekken. Veel honden gaan nestjes maken en slepen knuffels, pantoffels, sokken…mee naar hun nestje. De eetlust kan verminderen. Sommige teefjes beginnen zelfs melk te produceren.

Behandeling

Afleiding en negeren van het afwijkend gedrag kan het teefje helpen sneller door de schijndracht heen te komen. Bij melkproductie wordt er best met medicatie opgestart.
Als de hond regelmatig last heeft van schijndrachten wordt een sterilisatie sterk aangeraden. Deze honden zijn namelijk meer gevoelig voor het ontwikkelen van melkkliertumoren en baarmoederontstekingen.