Sterilisatie

Hond
Teefjes worden doorgaans loops tussen de 6 en 12 maanden leeftijd. Kleine hondenrassen worden meestal vroeger loops dan grote hondenrassen. Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken. Het teefje heeft dan een bloederige vaginale uitvloei en wordt erg aantrekkelijk voor reuen.
Sterilisatie van een teefje wordt zeer sterk aangeraden indien je geen nestje wenst. Het is aan te raden te steriliseren op een leeftijd van 6 maanden, dus vóór de eerste loopsheid.
Het biedt de volgende voordelen:
- Kans op melkkliertumoren verlaagt aanzienlijk.
- Kleinere tot geen kans meer op baarmoederontsteking, schijndracht, tumoren van de eierstokken/baarmoeder.
- Kans op suikerziekte wordt veel kleiner.
- Geen ongewenste nestjes meer.
- Geen bloedverlies en gedragsveranderingen meer.
Deze aandoeningen komen heel vaak voor bij niet gesteriliseerde teven op oudere leeftijd. Door tijdig te laten steriliseren kunnen de meeste problemen dus voorkomen worden!
Een nadeel is dat uw hond neiging heeft om te verzwaren. Dit kan vermeden worden door minder te gaan voeren of met een aangepaste dieetvoeding.
Bij grote hondenrassen treedt er soms urine-incontinentie op. Deze is meestal perfect te behandelen met medicatie.
Af en toe kan de vacht wat veranderen na sterilisatie.

Kat
✅ Verplichte Sterilisatie
Sinds 2018 is het in heel België verplicht om alle katten te laten steriliseren of castreren:
-
Dit geldt voor alle katten (zowel mannetjes als vrouwtjes).
-
Sterilisatie moet gebeuren vóór de leeftijd van 6 maanden.
-
-
(Deze verplichting geldt ook voor katten die gratis weggegeven worden of verkocht worden.)
-
Vanaf deze leeftijd worden ze krols en dus ook geslachtsrijp.
Een krolse poes herken je aan de volgende typische verschijnselen: languit over de grond rollen, achterste in de lucht steken, erg veel en luid miauwen, achter de katers willen aangaan, veel aanhankelijker zijn.
🐾 Waarom?
Jaarlijks belanden duizenden kittens/katten in asielen. Door sterilisatie help je dit probleem verminderen en draag je bij aan het welzijn van alle katten.
De poezenpil is verouderd en erg schadelijk voor de kat. Zeer veel katten ontwikkelen hierdoor namelijk kwaadaardige gezwellen in de melkklier en baarmoederontsteking. Langdurig gebruik is daarom sterk af te raden.
Onthoud ook dat katten die een nestje kregen reeds opnieuw krols kunnen worden 2 weken na de bevalling. Laat deze daarom tijdig steriliseren na een nestje!