Oog

Hof ter Roye: Oog

Staar of cataract, verhoogde oogdruk of glaucoom, droge ogen of kcs…aandoeningen aan het oog die geregeld voorkomen bij dieren.
Typische verschijnselen zijn: ooguitvloei, pijnlijk oog, roodheid, ...

Droge ogen of KCS

KCS of keratoconjunctivitis sicca is één van de meest voorkomende oogziekte bij de hond. In mindere mate wordt het gezien bij katten en konijnen. Bij deze aandoening is er een gebrek aan traanvocht waardoor het dier “droge ogen” krijgt. Het dier heeft een brandend gevoel alsof er zand in de ogen zit.

Symptomen

In het beginstadium is er enkel ooguitvloei aanwezig, nadien wordt het oog dof en zijn er tal van adertjes zichtbaar op het oog. Het oog verkleurt steeds verder (blauwachtig) en de oogleden gaan verkleven door slijmpjes. Uiteindelijk treedt er blindheid op.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen aan het oog gecombineerd met een simpele Schirmertest. Dit zijn strips die de traanproductie kunnen meten.

Behandeling

De ogen worden dagelijks behandeld met een speciale oogzalf om de traanproductie te stimuleren. Eventueel worden er aanvullend kunsttranen en een antibioticazalf gegeven. De behandeling is levenslang.