Ademhalingsstelsel

Hof ter Roye: Ademhalingsstelsel

Hoesten, niezen, kuchen, neusvloei, tranende ogen, kortademigheid…allemaal symptomen die kunnen wijzen op een aandoening van het ademhalingsstelsel.
Hier volgen 2 belangrijke en vaak voorkomende ziektes, enerzijds kennelhoest bij de hond en anderzijds niesziekte bij de kat. Aandoeningen waartegen allebei gevaccineerd kan worden!

Kennelhoest Hond

In het park of speelweide, op straat, in de hondenschool, tijdens tentoonstellingen of shows, in het pension…allemaal plaatsen waar veel dieren samenkomen en waar de ziekte makkelijk kan worden overgedragen. Kennelhoest is een heel besmettelijke ziekte van de luchtwegen bij honden. De ziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën die overdraagbaar zijn via de lucht.

Symptomen

Een droge en luide hoest is een typisch verschijnsel van kennelhoest. Vaak krijgt te hond te maken met lange hoestbuien en kokhalzen. Er lijkt precies “iets in de keel vast te zitten”. Puppy’s, oude en verzwakte dieren zijn er erg vatbaar voor. Soms zien we een longontsteking als complicatie van de ziekte.

Diagnose

De ziekte wordt vastgesteld aan de hand van de symptomen van de hond. De hond vertoont een makkelijk uit te lokken hoest tijdens het algemeen onderzoek.

Behandeling

Een milde kennelhoest gaat vaak vanzelf voorbij. Ergere gevallen worden best behandeld met antibiotica eventueel gecombineerd met een ondersteunende therapie.

Niesziekte Kat

Dit is een heel besmettelijke ziekte voor katten onderling. In cattery’s, pensions en asielen, plaatsen waar veel katten samenkomen, kan de ziekte zich razendsnel verspreiden. De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende virussen en kan fataal zijn voor kittens. Katten die herstellen van de ziekte blijven echter levenslang drager van de virussen en kunnen de ziekte zo verder verspreiden.

Symptomen

Niezen, vermoeidheid, neusvloei en tranende ogen zijn de belangrijkste verschijnselen van deze aandoening. Sommige katten hebben koorts of pijnlijke zweren in de mond waardoor ze slecht gaan eten.

Diagnose

De ziekte wordt vastgesteld aan de hand van de symptomen van de kat.

Behandeling

Een milde vorm van niesziekte gaat vaak vanzelf voorbij. Ergere gevallen worden best behandeld met antibiotica (voor secundaire bacteriële infecties) eventueel gecombineerd met een ondersteunende therapie.